poniedziałek, 21 stycznia 2013

Prosta tarta z wędzonym łososiem

  •  opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 10-15 dag wędzonego łososia w plastrach
  • duży pomidor
  • 5 suszonych pomidorów w zalewie
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 
  • 1 mozzarella
  • bazylia
  • szczypiorek
  • masło do formy
  • sól, pieprz
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną masłem formę, łącznie z brzegami. Spód nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce.
Następnie ułożyć na cieście plastry łososia, pokrojony w kostkę pomidor bez skórki, pokrojone w paski suszone pomidory i plasterki mozzarelli, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Do miski wbić jajka i mieszać ze śmietaną na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem, wylać na tartę. Posypać kilkoma listkami bazylii.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min, tak by masa z jajek była dobrze ścięta.
Idealna na sycące śniadanie lub lekki obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz