poniedziałek, 21 stycznia 2013

Cebulaki



Ciasto:
25 dag mąki
½ litra mleka
1 łyżka cukru
1 jajko
1 żółtko
2 dag drożdży
1 łyżka masła (roztopionego)
1 łyżeczka soli

Z podanych składników wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.


Nadzienie:
3 duże cebule
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka kminku,
sól, pieprz do smaku
(drobno pokrojony por – ok. 3 łyżki)

Pokrojoną cebulę dusić pod przykryciem na maśle (ja dodaję również pora), dodać śmietanę, odparować nadmiar wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać na blasze, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie lekko spłaszczyć dnem szklanki – zrobić dołeczki, w których układać przygotowaną cebulę. Boki bułeczek posmarować białkiem, ewentualnie posypać kminkiem.

Piec w 180 stopniach ok. 30 min, na złoty kolor.




Dla urozmaicenia cebulaki można posypać startym żółtym serem i dodać oliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz