wtorek, 22 stycznia 2013

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem kokosowo – orzechowym

 Dziś w mojej kuchni znów drożdżowo :)


Ciasto:
5 dag drożdży
1 kg mąki
3 jajka
1 ½ szklanki (lekko ciepłego) mleka
2 łyżki cukru
½ kostki roztopionego masła lub margaryny

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę, drożdże i pozostałe mleko oraz roztopione masło i dokładnie wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie kokosowo – orzechowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
15 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżka kwaśnej śmietany

Do garnka wlać mleko i cukier. Kiedy się zagotuje zestawić z ognia i wsypać kokosy oraz orzechy. Wymieszać, a gdy trochę przestygnie dodać śmietanę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na małe trójkąty lub kwadraty. Nakładać nadzienie, zwijać, układać na wysmarowanej masłem blasze. Można posmarować białkiem. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Unikniemy dzięki temu brzydkiego odkształcania się rogalików w trakcie pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor, czyli ok. 25 minut.

Lukier (na tę porcję ciasta, czyli około 45 rogalików):
8 kopiatych łyżek cukru pudru
4 łyżki wody
kilka kropel soku z cytryny (niekoniecznie)

Ucieramy razem podane składniki, by powstała jednolita, błyszcząca masa i oblewamy nią rogaliki. Wierzch można posypać płatkami kokosa i posiekanymi orzechami.
 
























PS. A taki widok z okna towarzyszył mi dziś podczas pieczenia ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz