sobota, 26 stycznia 2013

Bigos z cebuli

Hu hu ha! Mróz trzyma, nie odpuszcza.
Na zmarznięte kości i wygłodniałe brzuchy - bigos z cebuli!
Szybki i pyszny! Idealny na rozgrzanie.



3 duże cebule
1 duża papryka czerwona
1 laska kiełbasy (np. leśnej)
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
oregano, sól, pieprz



Cebule pokroić, dusić pod przykryciem z niewielką ilością oleju. Dodać pokrojoną paprykę, a gdy zmięknie - przecier pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Jeśli jest zbyt suche, podlać wodą.
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i dodać do warzyw.
Na końcu doprawić solą i pieprzem.





piątek, 25 stycznia 2013

Lekki torcik śmietanowo - orzechowy

Są osoby, dla których ciasto najsmaczniejsze jest wtedy, gdy jest "mokre". A więc nie żadne kruche, nie francuskie, nie drożdżowe, tylko biszkopt z masą. Dla wszystkich fanów tortów ta propozycja będzie idealna. Mokre, puszyste, lekkie i delikatne.


Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki maki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
3 łyżki gorącej wody

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku na przemian z cukrem  i ciągle ubijając dodać pozostałe składniki.
Piec 30-40 min w 180 stopniach.
Kiedy wystygnie, przekroić na dwie części i napączować (woda, cukier, sok z cytryny).


 Krem I (do przełożenia biszkoptu):
330 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
5 łyżek zmielonych orzechów

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i orzechy, połączyć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, kiedy wystygnie dodać do kremu i dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć biszkopt.











Krem II (na górę ciasta)
330 ml śmietany 30%
½ puszki kremu krówkowego o smaku orzechowym
1 łyżka żelatyny

Ubić śmietanę, połączyć z kremem krówkowym, dodać przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch i boki ciasta, udekorować startą czekoladą deserową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!



czwartek, 24 stycznia 2013

Najlepsza na świecie zupa ziemniaczana

 Są takie smaki z dzieciństwa, których nie zapomina się nigdy. W moim wypadku jednym z takich niepowtarzalnych smaków jest zupa ziemniaczana mojej mamy. Robiąc ją zawsze staram się, by smakowała identycznie jak ta przygotowywana w domu.


 
 
1 litr wody
3-4 duże ziemniaki
1 średnia marchew
1 mała pietruszka
1 mała cebula
mały kawałek selera
mały (ok. 4cm;) kawałek pora
sól, pieprz


Warzywa pokroić w kostkę (marchew i pietruszkę można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach), zalać wodą i gotować do miękkości, ok. 25 minut z połową łyżeczki soli.
Z 1 łyżki masła, kopiatej łyżki mąki i pół szklanki wody zrobić zasmażkę i dodać do zupy, wymieszać.
Pod koniec gotowania dodać 1-2 ząbki wyciśniętego czosnku, łyżkę kopru. Odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę masła. 


środa, 23 stycznia 2013

Pieczona dynia w ziołach

Dynię uwielbiam od dawna, głównie za sprawą delikatnego dyniowego kremu i słodkich placuszków. Miałam jednak opory przed pieczeniem jej. I to był wielki błąd, który dziś nareszcie naprawiłam.
Z jesiennych zbiorów do dzisiaj zachowała się już tylko jedna dynia w niezmienionej postaci, za to konkretnych rozmiarów.
Z jej niewielkiej - w porównaniu do całości - części wykonałam dodatek do sałaty, reszta zaś, pokrojona w małe kawałki powędrowała do zamrażalnika.


Składniki:
kawałek dyni
olej
kilka ząbków czosnku
zioła prowansalskie
słodka i ostra papryka
sól, pieprz

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Do oleju dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy. "Marynujemy" dynię w przygotowanej mieszance i układamy na blasze. 
Pieczemy w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez około 20 min.


wtorek, 22 stycznia 2013

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem kokosowo – orzechowym

 Dziś w mojej kuchni znów drożdżowo :)


Ciasto:
5 dag drożdży
1 kg mąki
3 jajka
1 ½ szklanki (lekko ciepłego) mleka
2 łyżki cukru
½ kostki roztopionego masła lub margaryny

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę, drożdże i pozostałe mleko oraz roztopione masło i dokładnie wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Nadzienie kokosowo – orzechowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
15 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżka kwaśnej śmietany

Do garnka wlać mleko i cukier. Kiedy się zagotuje zestawić z ognia i wsypać kokosy oraz orzechy. Wymieszać, a gdy trochę przestygnie dodać śmietanę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na małe trójkąty lub kwadraty. Nakładać nadzienie, zwijać, układać na wysmarowanej masłem blasze. Można posmarować białkiem. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Unikniemy dzięki temu brzydkiego odkształcania się rogalików w trakcie pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor, czyli ok. 25 minut.

Lukier (na tę porcję ciasta, czyli około 45 rogalików):
8 kopiatych łyżek cukru pudru
4 łyżki wody
kilka kropel soku z cytryny (niekoniecznie)

Ucieramy razem podane składniki, by powstała jednolita, błyszcząca masa i oblewamy nią rogaliki. Wierzch można posypać płatkami kokosa i posiekanymi orzechami.
 
























PS. A taki widok z okna towarzyszył mi dziś podczas pieczenia ;)



poniedziałek, 21 stycznia 2013

Cebulaki



Ciasto:
25 dag mąki
½ litra mleka
1 łyżka cukru
1 jajko
1 żółtko
2 dag drożdży
1 łyżka masła (roztopionego)
1 łyżeczka soli

Z podanych składników wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.


Nadzienie:
3 duże cebule
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka kminku,
sól, pieprz do smaku
(drobno pokrojony por – ok. 3 łyżki)

Pokrojoną cebulę dusić pod przykryciem na maśle (ja dodaję również pora), dodać śmietanę, odparować nadmiar wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać na blasze, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie lekko spłaszczyć dnem szklanki – zrobić dołeczki, w których układać przygotowaną cebulę. Boki bułeczek posmarować białkiem, ewentualnie posypać kminkiem.

Piec w 180 stopniach ok. 30 min, na złoty kolor.




Dla urozmaicenia cebulaki można posypać startym żółtym serem i dodać oliwki.

Prosta tarta z wędzonym łososiem

  •  opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 10-15 dag wędzonego łososia w plastrach
  • duży pomidor
  • 5 suszonych pomidorów w zalewie
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietany 
  • 1 mozzarella
  • bazylia
  • szczypiorek
  • masło do formy
  • sól, pieprz
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną masłem formę, łącznie z brzegami. Spód nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce.
Następnie ułożyć na cieście plastry łososia, pokrojony w kostkę pomidor bez skórki, pokrojone w paski suszone pomidory i plasterki mozzarelli, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Do miski wbić jajka i mieszać ze śmietaną na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem, wylać na tartę. Posypać kilkoma listkami bazylii.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min, tak by masa z jajek była dobrze ścięta.
Idealna na sycące śniadanie lub lekki obiad.