niedziela, 5 maja 2013

American Pancakes z Nutellą i Pomarańczami

Na późne niedzielne, leniwe śniadania coś puszystego i słodkiego. Czyli pancakesy po mojemu :)


2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka sody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
aromat waniliowy

olej do smażenia

+ nutella, pomarańcze, cukier puder do posypania

Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką, gęstą masę. Smażymy na ciemnozłoty kolor.




piątek, 3 maja 2013

Słone muffiny na bogato

Dzisiejszy przepis powstał jako alternatywa dla znudzonych już śniadaniowych kanapek, jajecznic i parówek. A że dzień wolny należy święcić, uświęciłam go porannym pichceniem.
Przepis banalnie prosty i szybki. I pyszny!



Tak jak w przypadku wszystkich muffinek, składniki suche i mokre mieszamy oddzielnie, po czym łączymy. 


Do jednej miski wsypujemy więc:
2 szklanki mąki,
 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
łyżkę ziół prowansalskich
pieprz

W drugiej misce mieszamy:
2 jajka
szklankę mleka
3 łyżki roztopionego masła
pokrojoną w kawałki paprykę konserwową
kilka pokrojonych pieczarek marynowanych
wcześniej delikatnie podsmażoną szynkę i cebulę
oliwki
 


Łączymy, wypełniamy ciastem foremki, można dodać po kawałku fety. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. 
Świetnie smakują też z odrobiną masła, lub śmietankowego serka.
 

czwartek, 31 stycznia 2013

Muffiny jabłkowo - marchewkowe z kruszonką



Wczoraj narzekałam na pogodę i miałam typowego 'niechcieja', który na szczęście został wypłukany wraz z wieczorną ulewą (nie pamiętam, żebym wcześniej widziała taką ulewę w zimie). Dzisiaj za to cieszę się promieniami słońca, które w końcu odwiedziły Kraków. I chce mi się. Przede wszystkim piec ;)




Od rana zatem zaczytuję się nowym książkowym zakupem i zachwycam przepisami. Wydają się takie proste i przyjazne. A nowy zakup to zauważony przypadkiem, w dodatku na promocji Domowy kalendarz kulinarny. Poza tym, że ma 365 przepisów na każdy dzień, to jeszcze sporo miejsca, by na każdej stronie coś sobie zapisać, co dla mnie jest cudownym pomysłem, bo po książkach zawsze bazgram, podkreślam fajne fragmenty, dopisuję swoje przemyślenia i wtedy czuję, że książka jest naprawdę moja.

Podczas kiedy popijając owocową herbatę robię ten wpis, w piekarniku rumienią się muffinki z kruszonką, z przepisu z wyżej wymienionego kalendarza (oryginalnie bez kruszonki, ale po 1 - uwielbiam ją, po 2 - będzie świetnie pasować).



Oto i on:
 
1 ½ szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 małe jabłka
1 marchewka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki rodzynek
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
sól, imbir

W misce wymieszać suche składniki. Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać z olejem i jajkami. Dodać sypkie składniki i rodzynki, wymieszać.

Ciastem napełniać foremki/papilotki do ok. 2/3 wysokości.


Posypać kruszonką:
1/6 kostki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Wszystko razem wysiekać, schłodzić.

Piec muffinki ok. 20 minut w 190 stopniach.

Smaczne!(go)



poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kruche, pyszne, urocze.

Sprawdzonych przepisów się nie zmienia, nie szuka się nowych. Z reguły. Bo poeksperymentować czasami trzeba, ale..
Dla mnie jedynym słusznym, wypróbowanym i najlepszym przepisem na kruche ciasteczka jest TEN. Ever.




2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
30 dag masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy ciastka kakaowe)
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

+ wszystko, czym mamy ochotę ciasteczka udekorować



Obie mąki wymieszać i przesiać na stolnicę. Dodać skórkę z cytryny oraz pokrojone na kawałki, mocno schłodzone masło. Składniki siekać nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. (Jeśli ma być kakaowe – dodać kakao;) Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schładzać 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka i układać na blasze przykrytej pergaminem.

Piec 15-20 min w 180 stopniach.

Udekorować! :)






Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

niedziela, 27 stycznia 2013

Oponki

Jak pozytywnie rozpocząć leniwą niedzielę? Z pewnością od przygotowania czegoś pysznego. Mogą to być na przykład oponki, tym bardziej, że trwa karnawał!


 
1 kg mąki
1 kg białego sera (zmielonego)
3 jajka
1 ½ szklanki cukru
2 łyżeczki sody
½ kostki margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka spirytusu (wódki)


Wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm. Wykroić szklanką krążki z dziurką w środku. Smażyć na głębokim tłuszczu.
Oprószyć cukrem pudrem.





sobota, 26 stycznia 2013

Bigos z cebuli

Hu hu ha! Mróz trzyma, nie odpuszcza.
Na zmarznięte kości i wygłodniałe brzuchy - bigos z cebuli!
Szybki i pyszny! Idealny na rozgrzanie.



3 duże cebule
1 duża papryka czerwona
1 laska kiełbasy (np. leśnej)
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
oregano, sól, pieprz



Cebule pokroić, dusić pod przykryciem z niewielką ilością oleju. Dodać pokrojoną paprykę, a gdy zmięknie - przecier pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Jeśli jest zbyt suche, podlać wodą.
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i dodać do warzyw.
Na końcu doprawić solą i pieprzem.





piątek, 25 stycznia 2013

Lekki torcik śmietanowo - orzechowy

Są osoby, dla których ciasto najsmaczniejsze jest wtedy, gdy jest "mokre". A więc nie żadne kruche, nie francuskie, nie drożdżowe, tylko biszkopt z masą. Dla wszystkich fanów tortów ta propozycja będzie idealna. Mokre, puszyste, lekkie i delikatne.


Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki maki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
3 łyżki gorącej wody

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku na przemian z cukrem  i ciągle ubijając dodać pozostałe składniki.
Piec 30-40 min w 180 stopniach.
Kiedy wystygnie, przekroić na dwie części i napączować (woda, cukier, sok z cytryny).


 Krem I (do przełożenia biszkoptu):
330 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
5 łyżek zmielonych orzechów

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i orzechy, połączyć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, kiedy wystygnie dodać do kremu i dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć biszkopt.











Krem II (na górę ciasta)
330 ml śmietany 30%
½ puszki kremu krówkowego o smaku orzechowym
1 łyżka żelatyny

Ubić śmietanę, połączyć z kremem krówkowym, dodać przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch i boki ciasta, udekorować startą czekoladą deserową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!