- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 10-15 dag wędzonego łososia w plastrach
- duży pomidor
- 5 suszonych pomidorów w zalewie
- 5 jajek
- 100 ml śmietany
- 1 mozzarella
- bazylia
- szczypiorek
- masło do formy
- sól, pieprz
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną masłem formę, łącznie z brzegami. Spód nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce.
Następnie ułożyć na cieście plastry łososia, pokrojony w kostkę pomidor bez skórki, pokrojone w paski suszone pomidory i plasterki mozzarelli, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Do miski wbić jajka i mieszać ze śmietaną na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem, wylać na tartę. Posypać kilkoma listkami bazylii.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min, tak by masa z jajek była dobrze ścięta.
Idealna na sycące śniadanie lub lekki obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz