piątek, 3 maja 2013

Słone muffiny na bogato

Dzisiejszy przepis powstał jako alternatywa dla znudzonych już śniadaniowych kanapek, jajecznic i parówek. A że dzień wolny należy święcić, uświęciłam go porannym pichceniem.
Przepis banalnie prosty i szybki. I pyszny!



Tak jak w przypadku wszystkich muffinek, składniki suche i mokre mieszamy oddzielnie, po czym łączymy. 


Do jednej miski wsypujemy więc:
2 szklanki mąki,
 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
łyżkę ziół prowansalskich
pieprz

W drugiej misce mieszamy:
2 jajka
szklankę mleka
3 łyżki roztopionego masła
pokrojoną w kawałki paprykę konserwową
kilka pokrojonych pieczarek marynowanych
wcześniej delikatnie podsmażoną szynkę i cebulę
oliwki
 


Łączymy, wypełniamy ciastem foremki, można dodać po kawałku fety. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. 
Świetnie smakują też z odrobiną masła, lub śmietankowego serka.
 

5 komentarzy:

  1. na bogato! tak jak lubię! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię muffiny wytrawne, chętnie zjadłabym takie na dzisiejszą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potwierdzam, jedząc - na kolację smakują równie dobrze ;)

      Usuń
  3. Mniam :) Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie musze zrobic! Dziekuje za przepyszny przepis! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń