Dziś w mojej kuchni znów drożdżowo :)
Ciasto:
5 dag drożdży
1 kg mąki
3 jajka
1 ½ szklanki (lekko ciepłego) mleka
2 łyżki cukru
½ kostki roztopionego masła lub margaryny
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z
cukrem, dodawać mąkę, drożdże i pozostałe mleko oraz roztopione masło i
dokładnie wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie kokosowo – orzechowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
15 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag wiórków kokosowych
1 łyżka kwaśnej śmietany
Do garnka wlać mleko i cukier. Kiedy się zagotuje zestawić z
ognia i wsypać kokosy oraz orzechy. Wymieszać, a gdy trochę przestygnie dodać
śmietanę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na małe trójkąty
lub kwadraty. Nakładać nadzienie, zwijać, układać na wysmarowanej masłem
blasze. Można posmarować białkiem. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
Unikniemy dzięki temu brzydkiego odkształcania się rogalików w trakcie
pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na
złoty kolor, czyli ok. 25 minut.
Lukier (na tę porcję ciasta, czyli około 45 rogalików):
8 kopiatych łyżek cukru pudru
4 łyżki wody
kilka kropel soku z cytryny (niekoniecznie)
Ucieramy razem podane składniki, by powstała jednolita,
błyszcząca masa i oblewamy nią rogaliki. Wierzch można posypać płatkami kokosa
i posiekanymi orzechami.
PS. A taki widok z okna towarzyszył mi dziś podczas pieczenia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz