środa, 23 stycznia 2013

Pieczona dynia w ziołach

Dynię uwielbiam od dawna, głównie za sprawą delikatnego dyniowego kremu i słodkich placuszków. Miałam jednak opory przed pieczeniem jej. I to był wielki błąd, który dziś nareszcie naprawiłam.
Z jesiennych zbiorów do dzisiaj zachowała się już tylko jedna dynia w niezmienionej postaci, za to konkretnych rozmiarów.
Z jej niewielkiej - w porównaniu do całości - części wykonałam dodatek do sałaty, reszta zaś, pokrojona w małe kawałki powędrowała do zamrażalnika.


Składniki:
kawałek dyni
olej
kilka ząbków czosnku
zioła prowansalskie
słodka i ostra papryka
sól, pieprz

Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Do oleju dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy. "Marynujemy" dynię w przygotowanej mieszance i układamy na blasze. 
Pieczemy w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez około 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz