niedziela, 20 stycznia 2013

Mocno wiśniowe na kruchym cieście



Ciasto:
3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 kostka masła lub margaryny
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany lub kefiru lub soku z cytryny
cukier waniliowy

+ dżem wiśniowy

Suche składniki wymieszać, dodać pokrojone masło i ‘siekać’ do połączenia (aż ciasto będzie przypominać piasek). Dodać śmietanę, żółtka i szybko wyrobić. Kawałek ciasta (wielkości jabłka) włożyć do lodówki, pozostałą część rozwałkować i wyłożyć blachę razem z brzegami.
Posmarować dżemem.

Masa wiśniowa:
1 kg wiśni
cukier do smaku
kisiel wiśniowy

Wiśnie zagotować z cukrem, którego ilość zależy od tego jak kwaśne są wiśnie oraz od indywidualnego smaku. W szklance wody rozpuścić kisiel, przelać do wiśni i razem zagotować. Odstawić do wystudzenia. Gdy wiśnie będą chłodne wyłożyć na ciasto.

Piana:
3 białka
½ szklanki cukru
cukier waniliowy

Ubić na sztywno i przełożyć na wiśnie.

Pianę ozdobić schłodzonym ciastem, pokruszonym lub startym na tarce.

Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, do złotego koloru.


Pyszne, mocno wiśniowe i błyskawicznie znikające ;)



Wiśnie z powodzeniem można zastąpić innymi owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz