Ciasto:
3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 kostka masła lub margaryny
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany lub kefiru lub soku z cytryny
cukier waniliowy
+ dżem wiśniowy
Suche składniki wymieszać, dodać pokrojone masło i ‘siekać’
do połączenia (aż ciasto będzie przypominać piasek). Dodać śmietanę, żółtka i
szybko wyrobić. Kawałek ciasta (wielkości jabłka) włożyć do lodówki, pozostałą
część rozwałkować i wyłożyć blachę razem z brzegami.
Posmarować dżemem.
Masa wiśniowa:
1 kg wiśni
cukier do smaku
kisiel wiśniowy
Wiśnie zagotować z cukrem, którego ilość zależy od tego jak
kwaśne są wiśnie oraz od indywidualnego smaku. W szklance wody rozpuścić
kisiel, przelać do wiśni i razem zagotować. Odstawić do wystudzenia. Gdy wiśnie
będą chłodne wyłożyć na ciasto.
Piana:
3 białka
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
Ubić na sztywno i przełożyć na wiśnie.
Pianę ozdobić schłodzonym ciastem, pokruszonym lub startym
na tarce.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, do złotego koloru.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, do złotego koloru.
Pyszne, mocno wiśniowe i błyskawicznie znikające ;)
Wiśnie z powodzeniem można zastąpić innymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz