Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki maki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
3 łyżki gorącej wody
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodawać po
jednym żółtku na przemian z cukrem i
ciągle ubijając dodać pozostałe składniki.
Piec 30-40 min w 180 stopniach.
Kiedy wystygnie, przekroić na dwie części i napączować
(woda, cukier, sok z cytryny).
Krem I (do przełożenia biszkoptu):
330 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
5 łyżek zmielonych orzechów
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i orzechy, połączyć.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, kiedy wystygnie dodać do
kremu i dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć biszkopt.
330 ml śmietany 30%
½ puszki kremu krówkowego o smaku orzechowym
1 łyżka żelatyny
Ubić śmietanę, połączyć z kremem krówkowym, dodać
przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch i boki ciasta, udekorować startą
czekoladą deserową. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
No torcik wygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuń