piątek, 25 stycznia 2013

Lekki torcik śmietanowo - orzechowy

Są osoby, dla których ciasto najsmaczniejsze jest wtedy, gdy jest "mokre". A więc nie żadne kruche, nie francuskie, nie drożdżowe, tylko biszkopt z masą. Dla wszystkich fanów tortów ta propozycja będzie idealna. Mokre, puszyste, lekkie i delikatne.


Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki maki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
3 łyżki gorącej wody

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku na przemian z cukrem  i ciągle ubijając dodać pozostałe składniki.
Piec 30-40 min w 180 stopniach.
Kiedy wystygnie, przekroić na dwie części i napączować (woda, cukier, sok z cytryny).


 Krem I (do przełożenia biszkoptu):
330 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
5 łyżek zmielonych orzechów

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i orzechy, połączyć. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, kiedy wystygnie dodać do kremu i dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć biszkopt.











Krem II (na górę ciasta)
330 ml śmietany 30%
½ puszki kremu krówkowego o smaku orzechowym
1 łyżka żelatyny

Ubić śmietanę, połączyć z kremem krówkowym, dodać przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch i boki ciasta, udekorować startą czekoladą deserową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!



1 komentarz: