Dla mnie jedynym słusznym, wypróbowanym i najlepszym przepisem na kruche ciasteczka jest TEN. Ever.
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
30 dag masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy ciastka kakaowe)
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
+ wszystko, czym mamy ochotę ciasteczka udekorować
Obie mąki wymieszać i przesiać na stolnicę. Dodać skórkę z
cytryny oraz pokrojone na kawałki, mocno schłodzone masło. Składniki siekać
nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść
ciasto. (Jeśli ma być kakaowe – dodać kakao;) Uformować z niego kulę, zawinąć w
folię i schładzać 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka i układać
na blasze przykrytej pergaminem.
Piec 15-20 min w 180 stopniach.
Udekorować! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz