Od rana chodziło za mną coś słodkiego, a dodatkowo przypomniałam sobie, że powinnam już powoli zacząć robić miejsce na półkach na nowe przetwory. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić szybkie i słodkie muffiny z wiśniami z nalewki, których wielki słoik znalazłam w lodówce.
Składniki suche:
200 g mąki
100 g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Składniki mokre:
2 jajka
150 ml mleka
3 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
dodatkowo: 5 sporych łyżek wiśni z nalewki - w moim wypadku, ale równie dobrze można je zastąpić wiśniami mrożonymi lub jakimikolwiek innymi owocami.
Przygotowanie (banalnie proste i szybkie):
W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i mokre, a następnie łączymy i dodajemy wiśnie. Nie używamy miksera - wszystko robimy łyżką.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-25 min i po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz